Покренута инцијатива за асфалтирање пута у Горњој Лупљаници

Група становника села Горња Лупљаница поред Дервенте покренула је иницијативу за асфалтирање локалног пута Лексија – Тешића баре – Врхови, а формиран је и Грађевински одбор чији је задатак прикупљање новца за асфалтирање, те праћење извођења радова.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Горња Лупљаница Драган Јошић рекао је да одбор чини десет чланова. Шест чланова су предсједници савјета мјесних зајeдница из села Црнча, Осиња, Појезна, Церани, Велика Сочаница и Горња Лупљаница, а четири члана су мјештани села. За предсједника Грађевинског одбора изабран је Зоран Брестовац из Дервенте.

Процијењена вриједност радова је око 423.400 КМ. Дио новца обезбиједиће мјештани, а очекује се и подршка Града Дервента, те подршка са републичког нивоа.

Прву донацију од 6.000 евра (око 11.700 КМ) уплатио је Жарко Брестовац из Канаде, приликом недавног боравка у Дервенти.

Мјештани наглашавају да је асфалтирање пута од велике важности за њих јер би им олакшао кретање. Осим тога, асфалтирање, наглашавају има економску, али и саобраћајно-безбједносну оправданост.

Мјештани који путују на посао у Дервенту из села Црнча, Осиња, Појезна и Церани и Горња Лупљаница те дијела села Велика Сочаница путовање би скратили за пет километара. Само по једном аутомобилу то је годишња уштеда од око 500 КМ за гориво, односно уштеда од 2.500 КМ за пет година.

-Процјењује се да дневно граду гравитира из ових села више од 100 аутомобила, што значи да би уштеда, по овом обрасцу, за пет година била и већа од 250.000 КМ – истиче Зоран Брестовац.

Он додаје и да би се асфалтирањем путног правца Лексија – Тешића баре – Врхови саобраћај одвијао на два путна правца, што ће довести до смањеног броја учесника на сваком од праваца тј. смањења фреквентности саобраћаја, а тиме би се повећала безбједност учесника.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.